Въпроси и отговори

Най-често срещани въпроси и отговори

Може би преди да вземете решение дали да изкарате курс по грим, вие си задавате редица въпроси. През годините мои студенти са ми задавали важни въпроси, които ги вълнуват, свързани с естеството нашата професия. Ще се опитам да ви отговоря на по-важните от тях.

1. Трябва ли да съм изучавал/а изобразително изкуство, за да се занимавам с грим?

– Не, това изобщо не е необходимо. Ако сте учили рисуване, това би могло да ви помогне в грима, но съвсем не е решаващо. Гримирането е друг вид изкуство и за него се изискват малко по- различни качества и умения.

2. Нужно ли е да мога да рисувам добре, за да стана гримьор?

– Това умение определено би ви помогнало, но то не е задължително. Вие трябва да имате прецизност, но не е задължително да сте художник. Високи умения в изобразителното изкуство се изискват, когато се занимавате с фейс и боди арт и определени сфери на кино грима. За бюти грима това не е необходимо.

3. Трябва ли да имам опит в гримирането, за да запиша курс по грим?

– Не, в никакъв случай не е задължително. Курсовете по грим са именно за това, за да може човек да получи професионална подготовка. Аз специално работя по моя авторска методика, която усъвършенствам и разработвам повече от 10 години. Повечето от хората, които под някаква форма вече гримират, не са стъпили на здрава основа и нямат базисни познания, така че колкото и да са опитни и талантливи, започваме от начало, за да усвоим базисните теоретични и практични постановки в грима.

4. Трябва ли да гледам клипове по грим (видео тюториали) и те достатъчни ли са, за да се науча да гримирам.

– Да, аз смятам, че е добре и полезно да се гледат клипове за грим. В тях вие може да обогатите познанията си относно гримьорски техники, да се информирате за продукти и тенденции в грима. Имайте предвид обаче, че има огромна разлика от блогърство и реалната гримьорска практика. Влогърите гримират основно себе си. Показваните от тях гримове често са твърде екстравагантни и не носими. Основна цел там е презентацията на продукти ин марки, които са реално спонсори на клиповете, както и демонстриране на сложни техники. В професионалния грим ние работим с широк диапазон от реални хора (клиенти), които имат своите анатомични, възрастови и колористични специфики, своите вкусове и психологически характеристики. За да бъдем подготвени да работим на професионално ниво с клиенти е крайно препоръчитлно да сме изкарали професионален курс по грим.

5. Има ли възрастови ограничения, за да изучавам грим?

– Аз смятам, че е редно грим да се изучава след 14 годишна възраст. Като жури на множество конкурси за красота съм запозната със световните изисквания. Според тях не е редно и етично да се прави професионален грим на деца (има се предвид малолетни лица под 14 години). Над тази граница няма проблеми хората да се гримират, да гримират, а след 16 и да практикуват на професионално ниво гримьорската професия.

6. Мога ли да съчетавам грима с друга моя професия?

– Да. Много често вие може да имате образование в съвсем друга сфера. Бихте могли да упражнявате грима като свое хоби, като бюти блогър, или да го работите почасово като фриленсър. Това е и едно чудесно занимание за жени, които отглеждат децата си, за студенти и хора с плаващо работно време.  Гримът е и отличен ъпгрейд за фризьори, маникюристи и други бюти специалисти, които правят пълен цикъл от услуги и разширяват своето професионално портфолио с грима.

7. Гримьорството запазена територия само за дами ли е?

– Категорично не. Едни от най-успешните гримьори в света са мъже. Аз самата съм имала доста ученици от мъжки пол и мога да потвърдя, че те са изключително талантливи и отдадени на това изкуство хора.

8. Има ли горна възрастова граница за изучаващите грим?

– Не. За амбициозния и целеустремен човек няма възрастови граници. Мога да посоча от своята практика случаи на хора, които цял живот са упражнявали скучни и неудовлетворяващи ги професии и са решили да направят завой и да рестартират живота си отново. Както и на жени, които са посветили голям а част от живота си на отглеждане на своите деца и грижи за семейството. В определен момент те решават, че искат да направят нещо за себе си и да се реализират професионално. Имам случаи и на хора пред пенсия, които едва сега имат време и възможност да реализират мечтата си да се посветят на своето любимо изкуство. Никога не е късно да започнеш ново начало и да сбъднеш мечтите си!