Какви качества трябва да притежава професионалният гримьор?

Какви качества трябва да притежава професионалният гримьор?

Ако  си на път да превърнеш грима в своя професия, може би си задаваш въпроса какви характеристики трябва да притежава един професионален гримьор. Прочети тази статия, която ще ти даде някои насоки относно най-важните и ценни качества, необходими за практикуването на тази толкова желана професия.

1. Естетика

-Гримът е изкуство. За да упражняваш тази красива професия, ти трябва да имаш фино естетическо чувство и усет за красивото. Може да научиш гримьорските техники, да усвоиш теоретичната част, но ако не носиш в себе си усещането за красота и хармония, няма как да станеш добър гримьор. Към всеки наш клиент ние трябва да подходим индивидуално и да разкрием най-красивите му черти.

2. Прецизност и усет към детайла.

– За да упражняваш гримьорската  професия трябва да имаш точно око и прецизна ръка. В нашата работа ние с вещина и търпение изпипваме всеки детайл. Необходимо е да можеш да се концентрираш и да имаш нужното търпение да изработиш и най-малките подробности умело и задълбочено. Поради това трябва да прецениш дали имаш тези качества.

3. Отличен усет към цветовете.

– В грима всичко е цвят. Ние те каним да се запишеш в нашите курсове по колористика, където ще усвоиш всички правила и теоретични постановки за работа с цветовете. Но за да бъдеш професионален гримьор ти трябва онова тънко отношение към цветовете, тяхното съчетаване и улавяне на безброй нюанси, което никой учебник не би могъл да те научи. Не е желателно да страдаш от сериозни нарушения на зрението и заболявания като Далтонизъм, които не позволяват да се изпълнява пълноценно гримьорската професия.

4. Креативност и въображение.

– Както вече казахме, гримът е изкуство. А всяко изкуство изисква богата фантазия и способност за творчество. Всеки един грим е ново предизвикателство и творческа задача. Има професии, в които всеки ден изпълняваш едни и същи задачи. Тук всеки път ще се налага да разгърнеш своето въображение и да се изявиш като артист и творец. Преди да изработиш даден грим, ти трябва да можеш да визуализираш крайния резултат и да предложиш различни подходящи за ситуацията варианти за грим.

5. Отлични комуникационни умения и психологически подход.

– За разлика от блогърите и хората, които гримират сами себе си, в професионалното гримьорство ние работим с огромен диапазон от хора- наши клиенти, модели, дизайнери, фотографи, режисьори, собственици на козметични магазини и мн.др.  Във своята работа ние общуваме и с много знаменитости, изпълнители, модели, известни личности. Към всеки един човек ние трябва да имаме персонален подход и да можем да общуваме адекватно на различни нива. Всеки един наш клиент има своите вкусове и предпочитания и ние трябва да проявим тънък психологизъм и да уловим неговите желания. Има много талантливи хора, които владеят отлично креативните техники, но за жалост нямат нужните комуникативни умения и това ги прави неподходящи за нашата професия. Помислете си добре дали притежавате нужното търпение, емпатия и вещина в общуването, преди да се посветите на попрището професионален гримьор.

6. Способност за непрекъснато усвояване на нови познания.

-Сферата на професионалния грим е изключително динамична. Непрекъснато се сменят модните тенденции, излизат нови продукти на пазара, налагат се като актуални нови техники. За да сме в час с всичко най-ново и модерно, ние трябва да сме широко отворени към всичко, което се случва и да сме непрекъснато готови да обогатяваме познанията си. За целта е необходимо да ходим на семинари, образователни курсове, да следим живо всички новости, да четем и да се интересуваме. Един гримьор е истински професионалист само когато отговаря на непрекъснато променящите се условия на модната и козметична индустрия и непрекъснато се усъвършенства и развива. Подгответе се за едно обучение, което ще трае цял живот.

7. Професионална етика

-Това е изключително важно за нашата професия. В своята ежедневна работа ние се срещаме с огромен контингент от хора. Някои от тях са и широко известни в публичното пространство. Изключително грозно и неетично е да изнасяме деликатни подробности за своите клиенти вън от своето студио, а още по-лошо в средствата за масова информация. По този начин ние трупаме негативен имидж и губим  доверието на клиентите си. Качества като дискретност, лоялност, въздържаност от коментари и квалификации са абсолютно задължителни за нашата професия. Нямаме никакво право да квалифицираме външния вид или личния живот на клиентите си.

8. Точност и организираност.

– В своята дейност ние работим по различни проекти. Понякога ни се налага да съчетаваме множество задачи. Често се налага да работим бързо и в кратки срокове. Ние сме главни действащи лица в едни от най-важните в живота на хората събития- сватби, балове, важни професионални ивенти. Абсолютни задължително е да сме точни, високо организирани, да имаме отличен тайм менижджмънт. Недопустимо е да закъсняваме, да не спазваме записани часове и ангажименти, да проявяваме несериозно и небрежноотношение. Нека не забравяме, че ние работим за нашето име и добра репутация и не можем да си позволим да бъдем некоректни в нито един аспект на своето професионално поведение.

9. Издръжливост и силен характер

– Ако си мислите, че гримът е за разглезени принцеси, вие сте на много погрешен път. Гримьорската работа изисква на първо място физическа издръжливост. Трябва да сме подготвени в определени случаи да работим с часове прави, понякога при лоши условия- студ, жега, ниска осветеност, шум, напрежение (ако сме в модния бизнес, тв предаване, фотосесии или конкурси за красота). Не сме застраховани от ситуации, в които ще се сблъскваме с недоволни клиенти, неприветливи характери, както и не винаги ще харесат нашата работа. Ние трябва да сме със силен характер, деликатни, учтиви, да не влизаме в конфронтации и да сме изключително стабилни психически и дипломатични в своята комуникация.

10. Любов към грима

-Завършвам с това качество, но то е най-важното, без което всичко казано по-горе губи своя смисъл. Гримът е посвещаване, мисия и страст. За да сме истински добри в това красиво изкуство, ние трябва да имаме огромна любов и ентусиазъм, желание за непрекъснато усъвършенстване и висока мотивация. Само тогава ние ще сме истински успешни и ценени като творци и професионалисти.

3 111 thoughts on “Какви качества трябва да притежава професионалният гримьор?

  1. Крым — интересное место для туристов, а на сайте https://mytravelcrimea.ru/ можно узнать о полуострове много информации. На портале опубликованы места, которые стоит посетить туристам, а также увлекательные экскурсии. Можно узнать, куда поехать для пляжного отдыха или где провести отпуск в компании с детьми. Таким образом, каждый турист сможет найти полезную и интересную информацию для своей предстоящей поездки в Крым, всего лишь ознакомившись с публикациями на сайте по ссылке.